Пране на матраци основни характеристики и премахване на петна

пране на матрак

пране на матрак

Пране на матраци е наложително и жизненоважно действие с оглед, че човек прекарва около една трета от живота си в сън. Едва ли някой иска да спи на матрак пълен с прах, акари и замърсявания. Най-малкото това е вредно за здравето и никак не е хигиенично. За да се почисти един матрак е нужно не много – прахосмукачка, вода и препарат, гъба, уред за подсушаване по желание и малко време.

Процес на почистване на матрака

За начало е добре да извадите матрака от рамката на леглото и да го поставите на широко пространство, където можете да го обикаляте от всички страни. Следващото, което трябва да направите е да почистите старателно матрака с прахосмукачка от натрупалия се в него прах и мръсотия от всички страни. Обикновено това става с една от малките специални приставки на прахосмукачката. Някой модели прахосмукачки имат и специални приставки за матраци. Те са много удачни, защото вибрират и почистват дори в най-труднодостъпните части на матрака.

Следващата стъпка е да се отстранят всякакви упорити петна от храна или напитки, или друг вид. За целта се прави смес от перилен препарат (около 1 капачка) и студена вода (около 1/4 капачка). Сместа се размесва добре и се нанася върху петната с чиста кърпа. Нанасянето е с кръгови движения докато петното не изчезне. Ако петното е старо и е попило дълбоко в текстила на матрака, то няма да може да изчезне напълно при пране на матраци!

За да се премахне основно замърсяването от повърхността на матрака се нанася препарат за матраци според указанията на етикета на матрака. Първоначално е задължително на малък участък от повърхността да направите тест за толерантност на матрака към препарата. Така няма да рискувате да увредите повърхността му. Пране на матраци се прави и от двете им страни! След прането изсушете матрака с помощта на вентилатор, чрез оставяне на проветриво място или с изсмукване на влагата с парочистачка.

Премахване на упорити петна по матрака

За дълбокото и качествено почистване на упорити петна по матрака е добре да се свържете с професионалисти! Ако сте решили да пробвате сами да отстраните петна по матрака, най-лесния метод е малко дестилиран бял оцет и хлебна сода. Напръсквате петното с оцета и оставяте така 5 минути. След това покривате с хлебна сода и ще видите, как става реакция по кипене. Когато спре да кипи почиствате с вода повърхността и може би петното ще е изчезнало.