Полезни трикове за премахване на упорити миризми

Ако трябва да посочим само едно нещо, което съпътства готвенето, то това е наличието на най-различни миризми. Дори и когато не идват от кухнята, неприятните миризми правят дома ни неприветлив и неудобен. В резултат на това, вие се мръщите и отчаяно се нуждаете от проветряване на стаите.

Не позволявайте на миризмите в ежедневието да ви победят. Съществуват различни инструменти и решения, които можете да използвате в борбата с упоритите миризми. Обмислете следващите ситуации и решенията, които са доказано работещи. Запушете си носа, разровете се в препаратите и решете проблема възможно най-бързо.

– Тютюн и цигарен дим – ако сте страстен пушач сте вече вероятно наясно, че това е една от най-упоритите миризми, която може да се задържи за дълъг период от време. Пепелта в пепелниците може да бъде трудна за почистване, но добавяйки малко восък ще успеете да предотвратите миризмите. Напръскайте с освежител за въздух и подсушете пепелника – това е ефективен начин за минимизиране на миризмата. Изпирането на мека мебел в дома ви също може да премахне наслоената от цигари миризма.

– Инциденти с домашните любимци – ако се е случил инцидент с кучето ви трябва да се заемете с него възможно най-бързо. Не само има заплаха от неприятни миризми, но и също от упорити петна ако оставите урината на домашния любимец на килима прекалено дълго. Почистването е най-добрата опция в такива случаи. За елиминиране на миризмата може да използвате сода за печене, която е чудесен продукт за абсорбиране на миризма. Поръсете на петното и оставете през нощта. След това почистете с прахосмукачката и сте готови.

– Силна миризма на риба – рибите са чудесно ястие, но готвенето им често оставя упорита миризма в кухнята, която може да е неприятна. За да предотвратите това можете да ползвате бял оцет. Този продукт е не само полезен при различните задачи по домашното почистване, но също и при справянето с миризми. Изсипете малко в купа и я сложете на котлона. За протокола, оцетът също помага и за отстраняване на силни миризми от стените на хладилника.

– Загоряла храна в микровълновата – ако сте забравили да извадите пуканките навреме, вероятно те са изгорели, а миризмата ще ви притеснява за известно време. За да накарате миризмата да изчезне по-бързо, можете да направите следното: напълнете купа с чаша и половина вода, нарязани лимони и някаква подправка, за предпочитане ароматен тип като например карамфил. Пуснете водата да заври в микровълновата и я оставете за 10-15 минути вътре заради парата. Това би трябвало да реши проблема.

– Миризми от боклука –  ако оставите боклука си прекалено дълго е възможно да се създаде неприятна миризма, особено през лятото. Ефективният начин за почистване е най-добрата ви защита срещу неприятните миризми в случай, че такива се появят. Използвайте сапунена вода за да измиете кошчето за боклук добре – вътрешната и външната му част – и оставете няколко листа за омекотяване на прането за да погълнат остатъчната миризма.

– Тоалетната – когато се нуждаете от бързо решение за проблема с миризливата тоалетна можете да сипете чаша бял оцет в купа и да я оставите за 5 минути. Натъркайте с четка и пуснете водата за почистване и дезодориране.

– Мръсни матраци – миризмата на мухлясал матрак е малко по-специфична, но обикновено е причинена от бактерии, които се натрупват. Добър препарат за почистване на матрака обикновено веднага ще реши проблема.

– Миризливи килими – килими и черги, които не получават адекватно почистване обикновено развиват не толкова приятни миризми. Когато усетите това следващият път, в който минете по килима, ще разберете, че е време да обмислите неговото почистване. Добър начин, комбиниращ почистване и ароматизиране е да поръсите килима със сода за печене (цяла опаковка няма да е прекалена) и оставите да се утаи във влакната. Оставете го за 30 минути и след това почистете с прахосмукачката.

–    Мазето – това определено не е стая от дома ви, в която искате да прекарвате много време. Но все пак това не означава, че ще позволите то да мирише зле. Активният въглен е добър инструмент срещу влагата, която причинява миризмите. Мухълът и плесента също могат да доведат до проблеми, които са не само неприятни, но и опасни, тъй като някои видове мухъл и плесен са токсични. За да предотвратите това, снабдете се с абсорбатор за влагата във въздуха за мазето ви.

Вече имате представа как да се справяте с някои от най-неприятните миризми, на които можете да се натъкнете вкъщи. Винаги помнете, че доброто почистване служи като добра превантивна мярка в повечето случаи.

open

САЙТЪТ СЕ ПРОДАВА – ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ПИШЕТЕ НИ