Как да почистите плоския екран на монитора и телевизора?

pochistvane_na_tvВремето на старите големи телевизори и монитори отдавна е отминало. Те са толкова стари, че по принцип се очаква да ги видите само в къщата на баба ви и дядо ви или пък в някой стар филм. Почистването на този тип телевизори и монитори навремето беше лесно – почистваха се както се почистват и прозорците, без да има нужда от нещо по-специално.

В днешно време, когато всички телевизори и монитори са предимно LCD или с плоски дисплеи с висока разделителна способност, правилата за почистването са се променили. LCD и плазмените екрани са много по-деликатни от дебелите стъклени екрани, което означава, че те изискват по-специален подход. Тъй като дизайнът на тези монитори включва гъвкава пластмаса, те са много чувствителни, което автоматично изключва някои видове химикали. Надраскването на повърхността на тези устройства е често срещано явление ако не използвате правилните инструменти, препарати и техника когато извършвате почистването. Ето някои изчерпателни съвети, които да следвате за да разберете по-добре как да почиствате плоските екрани без проблем.

– Преценявайте кога е време да почистите екрана – качеството на картината на LCD телевизора ви често е въпрос на това колко чист е той. Ако вашият екран е покрит с прах и мръсотия, можете да очакване понижаване в яркостта и бледа картина. Праховите частици буквално блокират светлината, която идва от вътрешността на LCD панела, правейки пикселите да изглеждат като изгорели. Така че всеки път, когато видите, че екранът е натрупал много прах е време за малко почистване.

– Никога не натискайте прекалено силно LCD екрана – чупенето и напукването на пиксели не е нещо нечувано. Като цяло, докосването на екрана трябва да бъде извън допустимите граници, а почистването трябва да се осъществява само тогава, когато то е необходимо. Това ще намали риска от повреждане на екрана по някакъв начин.

– Знайте какви средства да използвате – това е изключително важно, точно толкова важно, колкото да знаете как и кога да почиствате. Има един общоприет метод, който идва под формата на 50/50 смес от вода и изопропилов алкохол, който много хора използват вкъщи. Освен този метод има и много други почистващи решения, които са специално проектирани за плоски екрани. Истината за тях е, че те са базирани най-вече на вода, така че можете да си спестите ходенето до магазина и просто да използвате смес от вода и алкохол.

– Водата сама по себе си обикновено върши добра работа – обикновено водата е чудесна за почистването на LCD екраните. Тя върши перфектна работа за премахване на праха и мърсотията, които са най-често срещания проблем. В случай, че вашите деца са били непослушни и забелязвате мазни отпечатъци от пръсти, може да добавите изопропилов алкохол за облекчаване на усилията ви по почистването.

– Какво да избягвате – спрейовете за почистване, като тези, които съдържат ацетон, етилова киселина, амоняк или метил хлорид трябва да се избягват на всяка цена. Те представляват реална заплаха и могат да доведат до промяна в цвета, разтопяване или издраскване на екрана. Освен това, избягвайте материали, които лесно могат да надраскат повърхността на екрана.

– Е, как всъщност да почистваме LCD екрана? – първото нещо, което трябва да направите е да изключите екрана преди да започнете почистването. Вземете някаква мека памучна кърпа, която е перфектна за почистване на LCD екрани. Благодарение на нея, вие ще имате възможност да почистите без да издраскате повърхността. След това преминете към напръскване на разтвора за почистване върху вашата кърпа, която може и направо да потопите в течността. Не използвайте толкова много от течността, че тя да капе от кърпата. Нанесете разтвора на екрана чрез въртеливи леки движения в една посока. Не натискайте прекалено много или рискувате да повредите пикселите на екрана. Придържайте се към въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка или по посока обратна на часовниковата стрелка за по-упорити области. Това почистване не би трябвало да ви отнеме повече от 5 минути.

Почистването на плоските екрани на телевизорите и мониторите не е трудно. Важни са детайлите – трябва да знаете какви материали и разтвори да използвате, какво да избягвате и как да извършите почистването по начин, по който ще избегнете повреждане на екрана.

open

САЙТЪТ СЕ ПРОДАВА – ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ПИШЕТЕ НИ